Minnesstunden

Efter begravningsakten är det ofta trevligt att kunna samlas kring någon form av förtäring. Det kan kännas skönt att  samtala och minnas tillsammans under lite lättsammare former.

En minnesstund kan hållas på en restaurang, ett församlingshem, i bostaden eller på annan lämplig plats. Det som bjuds på kan variera med allt från kaffe och kaka till en hel middag. Här avgör de närmaste vad som passar med hänsyn till lokal, tid på dagen och antal gäster. Till och med knytkalas kan vara en möjlighet. Försök att planera minnesstunden, då ökar förutsättningen att det skall bli en bra samvaro.

Minnesstunden är en viktig del av begravningen. Inbjudan kan ske via dödsannonsen, muntligt eller skriftligt i en speciell inbjudan.

Planering av minnesstunden kan tex innebära placering vid borden, att få hjälp av någon med ett värdskap kan underlätta både för de närmaste och gästerna.

Ordna gärna ett minnesbord med fotografi och blommor samt musik som skall spelas under minnesstunden.

Värden hälsar gästerna välkomna till bords, skriver upp och håller ordning på dem som vill hålla tal, läser upp namnen på dem som gett minnesgåvor etc.